Domáca granola

Ahojte, krásny utorok ♥ Prvá vec, ktorú chcem dnes urobiť, je poďakovať sa vám za vaše ohlasy pri mojom prvom (ne)receptovom článku o bublanine a dúfam, že vás nesklamem tým, že dnešný článok už naozaj bude receptový :) Považujem za podstatné spomenúť, že to nie je môj recept, je inšpirovaný kuchárskou knihou Eat Smart a ja som si ho len prispôsobila. 
Tento recept je veľmi jednoduchý a chutný, granola je v podstate pečené müsli a je skvelá na raňajky - ja ju mám veľmi rada s jogurtom a ovocím. Správne uskladnená (na suchom mieste) vydrží niekoľko týždňov, no je to zriedkavé, pretože väčšinou zmizne oveľa skôr :) Tak môžme ísť na to?


Potrebujeme:
- ovsené vločky - cca. 1 hrnček
- podľa vlastnej chuti: rôzne druhy orieškov, semienok a sušeného ovocia → väčšie kúsky odporúčam nasekať
- cca 4PL kokosovného oleja (alebo masla)
- med a/alebo javorový sirup (ja dávam oboje)
- podľa chuti 1-2 PL kakaa (nemusí byť)
- plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie, menší hrniec, misku na miešanie, varešku



Postup:
- Rozohrejeme si trúbu na 170°.
- Všetky suché ingrediencie nasypeme do misky. "Jemné" suroviny si odložíme na bok, tie pridáme na plech až neskôr, pretože by mohli zhorieť. V mojom prípade to boli kokosové lupienky (ktoré som pracne povyberala z raňajkovej zmesi :D) a lyofilizované ovocie (sušené mrazom).
- V menšom hrnci si na nízkom ohni roztopíme kokosový olej (prípadne maslo) a hneď po rozpustení ho odstavíme, pridáme med a javorový sirup, premiešame a zalejeme touto zmesou suché suroviny.
- Túto celú zmes dôkladne premiešame, aby sa všetky suroviny spojili a vysypeme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnomerne zmes rozotrieme a dáme piecť.



- Podľa toho, ako trúba pečie, necháme piecť 30-40 minút, ja zmes počas pečenia občas premiešam. Po uplynutí tohoto času na plech dosypeme jemné suroviny ako kokosové lupienky alebo lyofilizované ovocie a dáme piecť na ďalších 15-20 minút.
- Po dopečení je granola ešte mokrá a trochu lepkavá. Treba ju nechať vychladnúť, následkom čoho "uschne" a bude krásne chrumkavá ♥
- Ak by sa vám stalo, že po dopečení a vychladnutí bude granola stále trochu mokrá, jednoducho ju dajte znova do trúby na cca 5-10 minút a zopakujte krok s chladením.
- Vychladnutú granolu odporúčam skladovať v uzatvárateľnej nádobe, prípadne v ziplock sáčku :) 

Ak sa rozhodnete skúsiť si túto domácu granolu spraviť, budem veľmi rada, keď sa so mnou potom podelíte o vaše výsledky. Ak by ste vašu granolu fotograficky zdokumentovali, označte ju na instagrame #candygrantgranola, rada sa pozriem, ako sa vám darilo :) ♥

7 komentárov

  1. Robím granolu podobne, len miesto medu a tak dávam rozpučený banán, zapiecť na 150 stupňov cca 25 minúť a je super :) Moja milovaná si ju veľmi obľúbila na raňajky (musím sa priznať, že ja si k vločkám neviem nájsť cestu).

    Flung out of space

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S tým banánom je to zaujímavý nápad, to skúsim :)

      Odstrániť
  2. Zrovna ráno jsem u snídaně přemýšlela, jak si je zpestřit nebo ozvláštnit, o víkendu to moc ráda vyzkouším, děkuji ti za tip, vypadá to velmi chutně:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ty píšeš úplne také články, aké práve potrebujem! :D začala som chodiť do jednej kaviarne u nás v meste, kde na raňajky robia domácu granolu, a vravela som si, že si to musím nájsť ako sa vlastne robí,lebo je to mega! :) a ty teraz prídeš s článkom :) haha,vďaka :)
    MakeUpByVeo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D Tak to ma veľmi teší, že sú pre teba užitočné :) Ďakujem ♥

      Odstrániť
  4. Awww....<3...nice idea for valentine`s day ! :)) thanks for your post and best wishes from schenna ferienwohnung ! ( http://www.mittendorf.schenna.com ) Maria ;)

    OdpovedaťOdstrániť